Kürtçe Seçmeli Ders mi Oluyor?

 

kürtçe, erdoğan, akp, kürtçe öğrenim
Güncel - 13 Haziran 2012 07:30

Başbakan Erdoğan, dünkü grup toplantısında Kürtçe eğitim konusunda çok önemli açıklamalar yaptı...

10 yıl önce konuşulmasında bile zorluklar yaşanan Kürtçe ve diğer ana diller okullarda artık seçmeli ders olacak.

DOĞU’DA KÜRTÇE DERSİ SEVİNCİ

Başbakan Erdoğan, Kürt sorunuyla ilgili tarihi bir adım attı. Erdoğan, "Yeterli sayıda öğrenci bir araya geldiğinde Kürtçe seçmeli ders olarak öğretilecek" dedi. Açıklama bölgede büyük sevinçle karşılandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kademeli eğitim sisteminde yer alan düzenleme ile öğrencilerin yerel dil ve lehçeleri öğrenme imkanına kavuşacaklarını açıkladı. Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, Kürtçenin seçmeli ders olmasını tarihi bir adım olarak nitelendirdi. Yeterli sayıda öğrencinin talep etmesi halinde Kürtçenin seçmeli ders olarak alınabileceğini vurguladı. Erdoğan, eğitim sisteminde yapılan değişiklikleri de anlattı. Yeni ders çizelgelerini, Türkiye'ye en uygun modeli bulmak için AB ülkeleri başta olmak üzere uluslar arası karşılaştırmalar yaparak belirlediklerini söyledi.

FARKLI DİLLERE AÇIK KAPI

Erdoğan, dil konusunda, yeni ders çizelgesiyle önemli bir seçeneği daha öğrenciler ve velilerin önüne koyduklarını belirtti. ''Dil ve Anlatım Ders Grubu'' altında öğrencilerin, temel okuma yazma, yazarlık, iletişim, sunum becerilerini geliştirecek dersler alabileceklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: ''Bunun yanında, öğrencilerimiz, Farklı Dil ve Lehçelerin Öğrenilmesi Hakkında Kanun kapsamında, 'Yaşayan diller ve lehçeler' adı altında, yerel dil ve lehçeleri öğrenme imkanına kavuşuyorlar. Örneğin, yeterli sayıda öğrenci bir araya geldiğinde, Kürtçe bir seçmeli ders olarak alınabilecek, öğretilecek ve öğrenilecek. Bu, tarihi bir adımdır. İhtiyaç ve talep durumuna göre farklı anadillere sahip vatandaşlarımız bu kapsamda dillerini geliştirebilecekler.'' Bu arada seçmeli Kürtçe dersiyle ilgili çalışmaları bizzat Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yürüttüğü öğrenildi.

HAYAL BİLE EDİLEMEZDİ

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları: Bölge halkının zaten bu yönde bir beklentisi vardı. Bir hayal gerçekleşti. Çok önemli bir adım. İnsanlar 10 yıl önce bırakın Kürtçenin seçmeli ders olmasını, Kürtçeyi konuşmakta bile zorluklar yaşıyorlardı. Bugün okullarda seçmeli ders olması söz konusu. Bölge halkı hayal bile edemediğini yaşıyor. Bu nedenle çok memnun.

BEKLENTİLERE CEVAP VERDİ

Diyarbakır Genç İşadamları Derneği Başkanı Alaattin Korkutata: Açıklama yapıldığı sırada vatandaşların arasındaydım. Herkes tarafından olumlu karşılandı. Bölgede yaşanan terörün bitmesi, bir insanımızın parmağının bile kanamaması adına atılan bu adımlar önemli. Türkçenin resmi dil ve ortak dil olması kaydıyla Kürtçe ana dilde eğitim bile gündeme gelebilir.

HERKESE MİNNETTARIZ

Şırnak Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş: Son derece olumlu bir adım. Bölge halkı çok uzun zamandır böyle bir beklenti içerisindeydi. Biz bölgenin sorunlarının çözümü adına katkı sağlayan herkese minnettarız. Son günlerdeki, hükümet ana muhalefet görüşmelerini de olumlu karşılıyoruz. Ülkenin çağ atlamasının önündeki en büyük engel olan bu sorunu hep birlikte aşmamız gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle herkes kendi kulvarında çözüme katkı sağlamalıdır.

'CHP DOĞAN GÖRÜNÜMLÜ ŞAHİN'

Başbakan Erdoğan, Türkiye;de artık cuntalar, çeteler ve darbeler döneminin tarihe karıştığını söyledi. Erdoğan, CHP'nin 4+4+4 yasasını Anayasa Mahkemesi'ne ikinci kez götürmesini ise 'dayatmacı, yasakçı, statükocu zihniyetin bir kez daha açığa çıkması' olarak yorumladı. Erdoğan, "Yeni CHP diyorlar. Bunun neresi yeni? Olsa olsa, Doğan görünümlü Şahin olur" dedi. Bu arada Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ''Abdullah Öcalan İmralı'da mı acaba?'' yönündeki sözlerine de şöyle cevap verdi: ''Yaşadığını bizzat görürsen ne yapacaksın? O zaman Beyefendiyi ımralı'ya götürmek lazım. O da tabi BDP'lilere kötü örnek olacak.''

aktifhaber
Etiketler:

Yazar Hakkında

HaberPro profesyonel bir blogger haber temasıdır ve ücretsiz sunulmaktadır. Temayı indirmek ve özellikleirni detaylı incelemek için Tema sayfasını ziyaret ediniz.Teşekkürler Adsense Templates

0 yorum

Cevap yaz

REKLAM ALANI

REKLAM ALANI