Mardin'e Turizm Birliği Kurulsunmu?

 image

TAHİR YORGUN-HABERMARDİN



Turizme yeni girmiş bir kent olarak Mardin’de yapılabilecek yatırımları oluşturan basamaklar doğru çıkıldığı zaman, ferah seviyesi yüksek bir toplum, araştırdıkça her geçen gün zenginleşen medeniyetin sağladığı tarihsel değerler ve evrensel olgular zamanla sarsılmaz bir temel oluşturacak.

Turizm sağlam bir temele oturtulduğu zaman bir çark gibi kendi kendine işlemeye başlayacak. Tabiî ki bu çarkın döngüsünü iyi takip etmek ve ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimleri karşılamak bir hayli zor olacaktır. Dağınık bir şekilde 4 koldan turizmi koordine etmek, “her kafadan bir ses çıkması” ve neticede bu sesleri bir bütünlük içinde değerlendirecek ve çözümleyecek bir mercinin olması turizmin olmazsa olmazıdır.

Turizmin merkezleri olarak sayılan ve her geçen gün kan kaybeden birçok belde, ehli olmayan kişilerce oluşturulan birliklerin kurucularının yanlış aldıkları kararları neticesinde turizmi şahsi, menfi ve siyasi arzuları dahilinde kullanması, turizm beldesi özelliğini kaybetmesine ve gelen yerli - yabancı ziyaretçilerin çeşitli şikayetlerinin alt yapısını oluşturacak uygulamalara sebep olmaktadır.

Evet bir turizm birliğinden söz ediyorum. Turizm birliği hür bir o kadar da bağlayıcı olmalıdır. Şu an itibari ile her bölgede bir turizm birliği kurulu vaziyette hizmet vermektedir. Bu birlikler Bakanlar Kurulunun Mahalli idareler kanunu kararları ile kurulmakta olup, resmi bir kimlik kazandırılıyor. Ayrıca bölgeye bağlı belediyeler, il özel idareleri ve köyler bu birliğin doğal üyeleri olarak görev yapmaktadır. Amaç birlikte hareket etmektir. Birliğe bakanlık, il özel idareleri, belediye ve otellerden belirli oranlarda destek sağlanmaktadır. Sağlanan bu desteklerle yapılan “birlikte tanıtım” daha etkili ve güçlü çalışmalar ortaya çıktığını gösteriyor.

Tabi bu çalışmalar ve ortaya atılan fikirler hep çaresizlikten ve geçmişte yapılan hatalardan türemiştir. Yazının başında dediğim gibi yanlış alınan kararlar” birlikte yanlış alınan kararlara” sebep olacağından ve altından çıkılmaz bir hal alacağından bu birliği  “siyasi ve şahsi menfaatleri olmayan” insanların kurmalarında fayda var. Zira durum her geçen gün kan kaybeden diğer turizm beldeleri gibi olur. Turizm 12 aydan 6 aya iner. Sonra değil birlik, bakanlık bile hem ödeneği hem de ümidini keser. Canlı örnekleri mevcut.

Tabiî ki birliğin bölgeye faydası çok fazla olacaktır. Kendi bütçesi olacağı gibi, özerk bir yapıya da sahip olacağından dolayı, turizmi sadece iyi bilenleri barındıracak, otel ve diğer tesislerin kurumsal danışmanlığını da üstleneceğinden dolayı kaliteli bir turizm elde edilme yoluna gidilecektir.

Genellikle birliklerin başındaki yetkili ya belediye başkanı, ya da kaymakam olur ki bu durum birliğin meclis üyelerini ve köy muhtarlarını bir çatı altında toparlamasını kolaylaştırır. Tabi bir çatı altında toplanan üyeler bölge sorunlarını aktarırken birlikte düşünme ve çözüm bulma da kolay olur. İşte “her kafadan çıkan ses bir yerde birleşmeli” demekten kastım buydu.

Birliğin yapacağı çalışmalar kalıcı bir çözüm üretmek adına yapılmalı ki amaç turizmi çeşitlendirmek ve 12 ay canlı tutabilmek olsun. Zira bunca yatırımdan sonra diğer bölgelerde olduğu gibi 6 ay çalışıp, 6 ay alternatifsiz oturmak kente ve insanımıza daha fazla zarar verecektir.

Bu yazıyı bugüne kadar Mardin’de bir birlik olmadığını düşündüğümden dolayı yazdım. Şayet böyle bir birlik varsa(?) turizmin nabzı olması için derhal harekete geçmesi, eğer yoksa da bir an önce hatalardan ders almaya gerek kalmadan kurulması dileklerimle ...
Etiketler:

Yazar Hakkında

HaberPro profesyonel bir blogger haber temasıdır ve ücretsiz sunulmaktadır. Temayı indirmek ve özellikleirni detaylı incelemek için Tema sayfasını ziyaret ediniz.Teşekkürler Adsense Templates

0 yorum

Cevap yaz

REKLAM ALANI

REKLAM ALANI