İŞTE TERÖRÜN ANLAYACAĞI DİL!!




Yıllardır terör örgütü PKK ile mücadle eden Türkiye'ye çarpıcı tavsiye...

Sri Lanka 'nın Türkiye'ye tayin ettiği ilk büyükelçisi Bharthi Wijeratne , eline silah alan kanlı bir örgüt ile anca anlayacağı dilde konuşulabileceğini söyledi. Sri Lanka, Tamil Kaplanları adlı terör örgütünü 30 yıllık mücadelenin ardından bitirmişti.

Güven mektubunu dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'e sunan ve görevine başlayan Sri Lanka'nın Türkiye Büyükelçisi, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, terörle müzakere öncesinde terör örgütünün silah bırakmasının şart olduğunu söyledi. Wijeratne, “Biz, her sorunun diyalog ile çözülebileceğine inanıyoruz. Ama önce terör örgütünün silah bırakması gerek. Terör örgütünü uzlaşma masasına oturtmak için çok çabaladık ama onlar bu dönemi, silahlarını tekrar ellerine almak ve kendilerini savaşa hazırlamak için kullandılar.” diye konuştu.

Sri Lanka’da bütün parti liderlerinin bu sorunun üstesinden gelmek için ellerinden geleni yaptığını ifade eden Wijeratne, şunları söyledi: "Terör örgütünü uzlaşma masasına çağırmak için çok uğraştılar ama sonuçsuz kaldı bu girişimler. Sri Lanka önce uzlaşma yoluna gitti, başarısız olunca askeri yöntemleri kullanmaya başladı.”

"ÖRGÜTE KARŞI TÜRKİYE DE DESTEK VERDİ"

Büyükelçi Wijeratne, terör sorununu bütün ülkenin birlikte hareket etmesi ile aştıklarını ifade etti. "Sorunu kendi içimizde çözdük." diyen Wijeratne, 2010 yılında BM Güvenlik Konseyi dönem başkalığını yürüten Türkiye’nin, Tamil Kaplanları ile mücadelede kendilerine destek verdiğini vurguladı. Wijeratne, “Sri Lanka çok kötü bir süreçten geçti. Ülkemiz 30 yıl boyunca bir iç savaş halindeydi. Türkiye, bu süreçte bize destek veren ülkeler arasındaydı.” dedi.

Küçük bir ada ülkesi olan Sri Lanka’nın adı 2009 yılında, 1983’ten beri faaliyet gösteren ve ülkenin kuzey ve doğusunda bağımsız bir devlet kurmak isteyen ayrılıkçı terör örgütü Tamil Eelam Kurtuluş Örgütü’nün askeri olarak tamamen tasfiye edilmesiyle gündeme geldi.
Tamil Eelam Kurtuluş Örgütü’nün, bir diğer adıyla Tamil Kaplanları’nın, 2009 yılına kadar Sri Lanka’da devam ettirdiği ve 100 bin insanın ölümüne mal olan kanlı mücadelesi dünyada en uzun süren silahlı çatışmalardan biri olan Sri Lanka iç savaşına dönüştü. Savaş, Mahinda Rajapakse hükümeti döneminde, Mayıs 2009'da Sri Lanka Silahlı Kuvvetleri'nin Tamil Kaplanları'nı yenmesiyle sona erdi.

"TÜRKİYE'NİN SRİ LANKA'DAN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR"

Tamil Kaplanları'nın PKK terör örgütü ile benzerliğine değinen Wijeratne, Türkiye’nin Sri Lanka’dan öğreneceği çok şey olduğunu söyledi. “Dünyadaki en acımasız terör örgütü ile karşı karşıyaydık. Sri Lankalılar terörden özgürlüğün ne demek olduğunu 30 yıl sonra anladı. Çünkü Sri Lankalılar suikastlar, bombalamalar ve canlı bombalara tanık oldu." dedi.

Tamil Kaplanları militanlarının Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerine yayılmış olduğuna dikkat çeken Bharthi Wijeratne, "Bizim operasyonumuz dünya çapında bir operasyondu. Mücadele ettiğimiz terör örgütünün finans ve silah kaynaklarını buralardan temin ediyordu." diye konuştu.

Wijeratne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e güven mektubunu sunduğu görüşmede, Gül ile arasında geçen bir diyaloga değinerek şunları söyledi: “Abdullah Gül, terörizmin bir insanlık ihlali olduğunu ve Türkiye’nin terörizme karşı her platformda tavır alacağının söyledi. Bu sebeple, biz Türkiye ile terörizm ile mücadele konusunda birlikte hareket edeceğiz."
Etiketler: , ,

Yazar Hakkında

HaberPro profesyonel bir blogger haber temasıdır ve ücretsiz sunulmaktadır. Temayı indirmek ve özellikleirni detaylı incelemek için Tema sayfasını ziyaret ediniz.Teşekkürler Adsense Templates

0 yorum

Cevap yaz

REKLAM ALANI

REKLAM ALANI